Helsingin yleiset saunat: löylyjä perinteiden keskellä ja moderneja meriuimaloita

Missä paikassa voit sekä rentoutua yksin että aloitella mukavaa iltaa ystävien kanssa? Tietysti saunassa. Yleisten saunojen tunnelma tuo vielä oman lisänsä kylpyhetkeen. Helsingistä löytyy useita yleisiä saunoja, joissa viihtyvät niin vakioasiakkaat kuin satunnaiset matkailijatkin. On lähemmäs satavuotiaita perinteisiä saunoja kerrostalojen kivijaloissa, moderneja uimaloita, juhlavia uimahalleja, rauhoittumisen keitaita lähes kaupungin keskustassa, ja kaikkea siltä väliltä. Yksi Helsingin tunnetuimmista – ja suosituimmista – yleisistä saunoista on perinteikäs Kotiharjun sauna Kalliossa Harjutorin kupeessa.

Kotiharjun saunaa ei voi olla huomaamatta, jos sen ohi kävelee saunan aukioloaikana. Sauna toimii tavallisen kerrostalon alakerrassa, ja saunojat vilvoittelevat tyynesti keskellä kuhisevaa kantakaupunkia pelkät pyyhkeet yllään. Kotiharjun saunassa alettiin saunoa vuonna 1928. Miehet ja naiset saunovat omissa perinteisissä puulämmitteisissä saunoissaan, jotka ovat paikan ehdoton vetonaula. Kertamaksulla saunassa saa viettää aikaa niin paljon kuin haluaa. Saunavihdan saa ostettua kassalta. Kotiharju tarjoaa myös mahdollisuuden ostaa pesun aidolta pesijältä. Kotiharjun sauna löytyy osoitteesta Harjutorinkatu 1.

Kallion ja Hermannin saunaklassikot

Konstailematon Sauna Arla toimii vain muutaman korttelin päässä Kotiharjun saunasta, ja se voi ylpeillä lähes yhtä pitkällä menneisyydellä: Arla on perustettu vuonna 1929. Nykyään Arlan erikoisuus on biokaasun avulla lämpenevä kiuas – Arlassa saunominen on siis ympäristöteko! Kiukaan löylyjä on kehuttu hyviksi ja mukavan kosteiksi. Samoin kuin Kotiharjun saunassa, myös Arlassa on mahdollisuus ostaa pesijän ja kupparin palveluita, jos iho kaipaa kunnon puunausta tai kehossa virtaa pahaa verta. Sauna Arla toimii osoitteessa Kaarlenkatu 15.

Aivan Kallion naapurista, Hermannin kaupunginosasta, löytyy Kotiharjun ja Sauna Arlan kaveriksi vielä kolmas perinteikäs sauna. Tunnelmallisessa ja kodikkaaksi kehutussa Sauna Hermannissa on heitetty löylyä jo 1950-luvulta lähtien. Saunan voi varata viikonloppuisin yksityistilaisuuksia varten – miltä kuulostaisi syntymäpäivän vietto tai pikkujoulut yleisen saunan hellässä huomassa? Löylyttelyjen välissä vilvoittelut voi hoitaa rennosti kerrostalon pihalla, ja jos iltaa haluaa jatkaa kaupungin humussa, pääsee sinne kätevästi suoraan raitiovaunulla. Sauna Hermanni sijaitsee osoitteessa Hämeentie 63.

Löyly: kaupungin suurin saunakompleksi

Hypätään toiselle puolelle kantakaupunkia – ja harpataan samalla modernimpiin saunamaisemiin. Yksi Helsingin tuoreimmista saunatulokkaista on Hernesaareen vuonna 2016 kohonnut, paljon julkisuuttakin saanut Löyly. Löyly on valtava saunakompleksi, jossa on yhteensä 1800 neliömetriä tilaa rentoutua ja uusiutua. Löyly ei ole pelkkä sauna, vaan paikka, jossa voisi viettää useita tunteja: saunaosastolta löytyy esimerkiksi miehille ja naisille yhteinen sauna, savusauna ja kaikille yhteiset saunaosaston tilat. Rakennuksesta pääsee suoraan portaita pitkin mereen uimaan.

Saunatilojen lisäksi Löylystä löytyy aamusta myöhäiseen iltaan auki oleva ravintola ja runsaasti terassitilaa kolmessa kerroksessa. Löylyn terassit ovatkin usein viimeistä paikkaa myöten täynnä. Löylyssä voi myös järjestää esimerkiksi kokouksia, juhlia ja muita yksityistilaisuuksia. Mieltä ja kehoa hellivänä erikoisuutena Löylyn takkahuoneessa järjestetään kesäisin aamujoogaa, jonka yhteydessä pääsee tietysti aamusaunaan. Kuten arvata saattaa, Löyly on saavuttanut valtavan suosion, ja siitä on tullut sekä trendikkäiden helsinkiläisten olohuone että saunan ystävien kokoontumispaikka. Löylyn löytää osoitteesta Hernesaarenranta 4.

Pulahda mereen Kulttuurisaunan tai Allas Sea Poolin löylyistä

Löyly ei ole ainoa yleinen sauna, josta Helsingissä pääsee pulahtamaan mereen. Myös Merihaan Kulttuurisaunan vilvoittelutilasta laskeutuvat rappuset suoraan mereen. Kulttuurisaunan tunnelmaa on vaikea kuvailla – se täytyy kokea itse. Sauna on äärimmäisen pelkistetty ja rauhoittava tila. Saunomisen jälkeen on puhdistunut keho, mutta myös mieli. Saunarauhan takaa se, että Kulttuurisaunaan tullaan saunomaan yksin tai kaksin – yli kolmen hengen seurueita ei oteta lainkaan vastaan. Puupellettilämmitteinen sauna tarjoaa makeat löylyt. Kulttuurisauna sijaitsee osoitteessa Hakaniemenranta 17.

Helsingin yleisten saunojen uusin tulokas on ydinkeskustassa sijaitseva Allas Sea Pool -merikylpylä. Allas on tosin paljon muutakin – valtavasta kompleksista löytyy niin musiikkilava, kuntoilumahdollisuuksia kuin kaupunkilaisten suureen suosioon nousseet terassit merimaisemineen. Saunominen ja uiminen ovat kuitenkin se suurin syy, miksi Allas Sea Pooliin saavutaan. Ulkona on kolme allasta uimista varten: lämminvesiallas, merivesiallas ja lasten allas. Saunoja on kolme: naisten sauna, miesten sauna sekä tilaussauna, jota käytetään myös yhteissaunana. Allas Sea Pool löytyy osoitteesta Katajanokanlaituri 2.

Kaupungin tunnelmallisin uimahalli on Yrjönkadulla

Helsingissä on myös paljon uimahalleja, joiden saunoja kuka tahansa pääsee käyttämään. Yksi niistä on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen: Yrjönkadun uimahalli. Suomen ensimmäinen uimahalli avasi ovensa kesäkuussa 1928. Uimahallin saunat eivät ehkä vedä vetoja kaupungin varsinaisille yleisille saunoille, mutta Yrjönkadulle kannattaa lähteä kylpemään paikan historiallisen miljöön takia. Uimahallissa on kaksi sähkösaunaa, iso puilla lämmitettävä sauna, höyrysauna ja infrapunasauna. Lisäksi sen tiloissa on kaksi tilaussaunaa. Yrjönkadun uimahallissa naiset ja miehet uivat vuoropäivinä. Yrjönkadun uimahalli on osoitteessa Yrjönkatu 21.

Muista saunaetiketti yleisessä saunassa

Muista yleisissä saunoissa asianmukainen saunaetiketti. Käytä peflettiä. Kun haluat heittää lisää löylyä, kysy muilta saunojilta, sopiiko se heille. Kun lähdet saunasta, kurkkaa, onko kiulussa vielä vettä. Jos ei, täytä se. Omat löylytuoksut eivät kuulu yleisiin saunoihin, sillä saunojien joukossa voi olla tuoksuallergikkoja ja astmaatikkoja. Älä varaa suihkua liian pitkäksi aikaa itsellesi. Muista myös, että yleinen sauna on peseytymistä varten – muut asiakkaat tuskin haluavat nähdä, kun ajelet säärikarvojasi. Ota muut huomioon pukuhuoneessakin, äläkä valloita tavaroillasi turhaa penkkitilaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *