Kallio: kasvisruokaa, vintage-putiikkeja ja sopivasti illan hulinaa

Kallion kaupunginosa Helsingin itäisessä kantakaupungissa on kokenut viimeisten kymmenen vuoden aikana todellisen muodonmuutoksen, joka jatkuu yhä. Jos vielä kymmenen vuotta sitten trendikkäin ja viilein kaupunginosa oli Punavuori, niin nyt nuoret kaupunkilaiset aikuiset haluavat asua eläväisen ja rennon Kallion kulmilla. Alueelta löytyy paljon tekemistä ja kiinnostavia palveluita, eikä kivenheiton päähän rakennettava Kalasataman asuinalue kauppakeskuksineen ainakaan vähennä Kallion vetovoimaa. Kallion rajoista ja alueista jaksetaan kiistellä, mutta älä välitä siitä – huomaat kyllä, kun olet astunut mukaan Kallion tunnelmaan.

Kallioon voi hyvin tehdä pienen päiväretken – tai ehkä parempi vaihtoehto olisi viikonloppumatka, sen verran paljon tekemistä kaupunginosassa riittää. Kallioon kannattaa suunnata, jos hyvä mutta kohtuuhintainen ruoka kiinnostaa. Etenkin vegaaneille löytyy Kalliosta vaihtoehtoja. Second hand -kauppojen, kirpputorien ja antikvariaattien ystävä taas voi tehdä Kallion putiikeista mahtavia löytöjä. Ja sitten on tietysti vielä Kallion kuuluisa yöelämä: kiinnostaisiko sinua tanssia aamuun asti yhdellä kaupungin viileimmistä klubeista, vai parannatko mieluummin maailmaa pienpanimo-oluen äärellä rauhallisessa pubissa?

Kiinnostavia kasvisravintoloita ja fiinejä illallisia

Kallion ravintoloihin tullaan herkuttelemaan nykyään kaikkialta Helsingistä. Vaasankadun pikkuravintoloista saa purtavaa nopeasti ja huokeasti, ja katu on edullista kasvisruokaa etsivän unelma. Vaasankadulta löytyy esimerkiksi täysin vegaaninen kahvila Roots Helsinki, pikaruokaa tarjoavat Just Vege ja Soi Soi, taivaallisia leipiä tekevä Street Gastro ja Lähi-Idän maut hallitseva Levant. Kulman takana Fleminginkadulla majaa pitää Döner Harju, josta saa lautaselleen sekä kaupungin parhaimmaksi kehuttua kebabia että vegaanista seitankebabia. Kebabinsa kupeeseen voi halutessaan ostaa lasin viiniä.

Jos kiikarissa on fiinimpi ravintolaruoka, on yksi varteenotettava vaihtoehto myös Fleminginkadulla sijaitseva Wino. Kun fine dining -tasoista ruokaa ja maistuvia viinejä tarjoava ravintola avasi ovensa, oli se monelle merkki siitä, että Kallio on toden teolla siistiytynyt. Hyvän illallisen ystävän kannattaa kokeilla myös japanilais-korealaista Kampai3:a, pohjoismaista ruokaa tarjoavaa Kolmon3n-ravintolaa tai kehuttua salaattiravintola Pupua. Kalliosta saa myös kaupungin parhaimpia pitsoja Tenho Restobarista ja Skiffer Kalliosta. Hampurilaisen ystävä kävelee Social Food Burgerjointiin.

Artesaanioluelle tai klubin lattiaa polkemaan

Maha on täynnä – mitäs sitten? Otetaan tietysti suunta kohti Kallion vilkasta yöelämää. Mutta aloitetaan ilta ensin rauhallisesti laadukkaan oluen äärellä. Sellaisen voi nauttia esimerkiksi Karhupuiston kupeessa sijaitsevassa klassisessa Sivukirjastossa, josta löytyy myös valikoima lautapelejä. Solmu Pubissa kannattaa maistaa Solmu-panimon omia tuotteita. Hyvät olut- ja siiderivalikoimat löytyvät tietysti myös perinteisestä William K:sta tai olutravintola Hilpeästä Hauesta. Bar Loosister vetää usein puoleensa siinä vaiheessa iltaa, kun nälkä iskee, ja tekee mieli nauttia laatujuoman kanssa pitsa tai purilainen.

Yksi Kallion parhaimmista yöelämän keskittymistä sijaitsee Hämeentiellä. Siltanen, Kuudes linja ja Kaiku muodostavat kompleksin, jossa ilta voi jatkua pitkään ja hikisenä. Rennossa ja tunnelmallisessa Siltasessa järjestetään sekä dj-vetoisia klubeja että live-keikkoja. Ikiklassikko Kuudennen linjan lavalta voi bongata bändit ja artistit, joista kaikki puhuvat puolen vuoden kuluttua. Kuudennella linjalla on usein kiinnostavaa tarjontaa hiphopin ystäville. Kaiku puolestaan vetää puoleensa heitä, jotka tahtovat tanssia paidan selkämyksen märäksi huippuhyvien tiskijukkien tahdissa.

Kallio on vintagen ystävän aarrearkku

Jos olet vintage-vaatteiden ja -tavaran ystävä, Kalliosta löytyy takuulla jotain kotiin vietävää. Monien mielestä parhaat vaateapajat löytyvät Frida Marinasta, jossa on tarjolla sekä kaupan oma kokoelma 1940-1980-lukujen vaatteita että myyntipaikkoja kirpputorimyyjille. Vintagevaatteita kannattaa lähteä metsästämään myös vaikkapa Ansa Second Handista tai Hoochie Mama Janesta. Molemmat ovat pieniä mutta elegantteja puoteja, joiden valikoimasta löytyy aina uusia helmiä. Helsinginkadun SOUL vintage supertrendikkäine vaatteineen ja vinyylilevyineen taas on yksi kaupungin viileimmistä second hand -putiikeista.

Jos vaaterekkien myllääminen ja löytöjen tekeminen tavallisilla kirpputoreilla kiinnostaa, niin Kalliosta löytyy perinteinen UFF:in liike Kurvista sekä hieman samantyylinen Recci Helsinginkadulta. Molemmissa myydään isoja määriä hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita, kenkiä, laukkuja ja kodintavaraa. Sisustuskärpäsen puraiseman kannattaa katsastaa Fargo vintage, joka myy erityisesti tyylikkäitä 1950- ja 1960-lukujen huonekaluja ja sisustustarvikkeita. Kalliosta löytyy myös yksi Helsingin parhaista antikvariaateista: tunnelmallinen Punainen Planeetta palvelee laatukirjallisuuden ystävää – täältä et löydä kioskikirjallisuutta tai self help -oppaita!

Positiivinen ongelma: monta mukavaa puistoa

Kauniilla säällä tietysti haetaan eväät kaupasta mukaan ja mennään puistoon nauttimaan auringosta ja Kallion eloisasta ilmapiiristä. Kalliosta tai sen kulmilta löytyy useita mukavia puistoja, joissa viettää aikaa. Yksi suosituimmista on Kallion kirjaston takana sijaitseva pieni Matti Heleniuksen puisto, johon monet kokoontuvat etenkin aloittamaan tai viettämään iltaa. Kauniilla Torkkelinmäellä on parikin suosittua puistikkoa: pienempi Torkkelinpuistikko ja isompi Pengerpuisto, jossa mahtuu hyvin pelaamaan vaikka mölkkyä tai petankkia. Josafatinkalliolla taas otetaan kaikki irti päivän viimeisistä auringonsäteistä.

Tekemistä myös aktiiviselle liikkujalle

Vaikka Kallio on monille paikka, jonne tullaan viettämään iltaa ja heittäydytään hedonistiksi, voi siellä toki myös liikkua ja urheilla. Perinteikkäällä Brahenkentällä luistellaan ja pelataan jääpalloa talvisin, ja kesällä on jalkapalloilijoiden vuoro. Kentän kupeessa on tilat myös koripallolle ja minikoripallolle. Melkein Bragun kupeessa sijaitsee Kallion urheilutalo, jossa pääsee esimerkiksi uimaan, kuntosalille, pelaamaan sulkapalloa ja muita palloilulajeja, keilaamaan sekä osallistumaan erilaisille ryhmäliikuntatunneille. Lenkkeilijältä kuluu vain muutama minuutti, kun hän jättää Kallion hulinat taakseen, ja siirtyy Keskuspuiston rauhaan juoksemaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *