Kauppahallit Helsingissä

Kauppahallien historia Helsingissä juontaa juurensa 1800-luvulle. Tuolloin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungissa Helsingissä torit olivat keskuspaikkoja elintarvikkeiden myymiselle. Vuosisadan tullessa lopuilleen alkoi nousta pinnalle käsitys ruoan käsittelyyn liittyvistä hygieniavaatimuksista, jotka olivat osasyynä ajatukselle siirtää kaupankäynti katettuihin halleihin. Toinen syy oli toreilla esiintynyt huono järjestys, jonka ajateltiin paranevan sillä, että kaupankäynti siirtyy sisätiloihin. Alkuun kauppahalleissa sai myydä lihatuotteita, munia, voita, juustoa sekä puutarhatuotteita, mutta vuosisadan vaihteessa myös kalakauppoja siirrettiin osittain halleihin.

Helsingin kauppahallit menestyivät hyvin, kunnes ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäistyminen ja sisällissota pysäyttivät kaupankäynnin. Pulavuosista selvittyään kauppa jälleen kiihtyi 1920-luvulla. Talvisodan jälkeen seurasi jälleen heikompi kausi, jolloin raaka-aineista oli pulaa ja säännöstely rajoitti toimintaa pitkään, vaikka raaka-aineita alkoi jälleen olla saatavilla vuoden 1945 jälkeen. Säännöstely päättyi 1954 ja kauppahallien toiminta elpyi ja kasvoi jatkuvasti. Suomen liittyminen EU:hun aiheutti kauppahalleissa jälleen muutoksia, sillä uudistuneen lainsäädännön myötä hallien tiskeillä oleva tarjonta monipuolistui laajemmaksi kuin koskaan ennen.

Vanha kauppahalli

Helsingin Vanha kauppahalli on ensimmäinen Helsinkiin perustettu kauppahalli, joka avasi ovensa jo vuonna 1889. Rakennuksen eteläisessä päädyssä tosin mainitaan vuosi 1888, mutta rakennusongelmien vuoksi halli pääsi avaamaan vasta vuotta myöhemmin. Vanha kauppahalli sijaitsee Helsingin Etelärannassa lähellä Kauppatoria. Hallin on suunnitellut arkkitehti Gustaf Nyström, joka oli erityisen perehtynyt hallirakentamiseen useissa Euroopan suurkaupungeissa. Hallissa on tarjolla noin 25 erilaista kauppaa ja kahvilaa tai ravintolaa, joiden tuotevalikoima on pääosin elintarvikkeita sisältävä.

Tällä hetkellä Vanhassa kauppahallissa on tarjolla useita erilaisia kahviloita ja konditorioita, sekä kansainvälisiä makuja tarjoavia ravintoloita. Ulkomaan makuja tarjolla on muun muassa espanjalaisessa herkkukaupassa, suomalaisia ja Välimeren sekä Lähi-idän herkkuja myyvässä kaupassa sekä ranskalaisessa elintarvikekaupassa. Lisäksi tarjolla on puolalaisia herkkuja, kuten makeisia myyvä kauppa. Kasvisravinnon syöjille Vanhassa kauppahallissa on vegetaarisia tuotteita myyvä kauppa. Omat kauppansa löytyvät myös niin juustolle, lihalle, kalalle, leivälle, vihanneksille ja hedelmille kuin suklaallekin. Vanhan kauppahallin sisältä löytyy myös maan pienin Alko.

Hietalahden kauppahalli

Hietalahden kauppahalli on Selim Lindqvistin suunnittelema rakennus, joka sijaitsee Helsingin Hietalahdentorin reunalla. Kauppahalli avattiin joulukuussa 1903 ja on muutamia poikkeusaikoja lukuun ottamatta toiminut aina ruokaa myyvänä kauppapaikkana. Hallin avauduttua se keräsi heti paljon suosiota, jota jatkui 1970-luvulle saakka. 1970-luku oli yhteiskunnallisen muutoksen aikaa ja siitä seurasi myös kauppahallin myynnin hiipuminen. 1980-luvulla Hietalahden torille perustettu kirpputori auttoi myös kauppahallia ponnistamaan hetkeksi pintaan. 2000-luvulla Hietalahden kauppahalli muutettiin hetkeksi luomuhalliksi, mutta epäonnistuneena kokeiluna se johti hallin sulkemiseen 2003.

Hietalahden luomuhallin sulkemisen jälkeen paikoilleen jääneille ravintoloille tuli uutta seuraa joulukuussa 2003, jolloin halliin avattiin antiikkihalli. Antiikkihallina kauppahalli jatkoi lähes kymmenen vuotta, kunnes vuonna 2012 hallia alettiin kunnostaa jälleen ruokahalliksi. Tänä päivänä Hietalahden hallissa on yli kaksikymmentä toimijaa kattava valikoima ravintoloita, kahviloita, sekä ruokaa ja lahjatavarakauppoja. Ravintolapuolesta Hietalahden kauppahallissa huolehtii monipuolisesti erilaisia ravintoloitsijoita ja kahvilapitäjiä aina smoothiebaarista ranskalaisiin herkkuannoksiin. Hietalahden kauppahalli takaa sen, ettei yhdenkään siellä asioivan tarvitse poistua tyhjin vatsoin.

Hakaniemen kauppahalli

Hakaniemen kauppahalli sijaitsee Kallion kaupunginosassa, Hakaniemen torin pohjoisreunalla, jossa se avasi ovensa ensimmäisen kerran vuonna 1914. Suunnitelman kaksikerroksisesta Hakaniemen kauppahallista on tehnyt arkkitehti Einar Flinckenberg. Pitkän taipaleen kulkenut halli on peruskorjattu ensimmäisen kerran vuonna 1956, toisen kerran 1971 ja kolmannen kerran peruskorjaus on aloitettu vuonna 2018. Kaksikerroksiseksi rakennettu kauppahalli mahdollisti ennennäkemättömän monipuolisen kauppatarjonnan. Tänä päivänä Hakaniemen kauppahallin kaupoista löytyykin tarjontaa peruselintarvikkeista ja erikoisherkuista lähtien aina vaatteisiin, koruihin sekä kukkiin asti.

Elintarvikkeita Hakaniemen kauppahallista on saatavilla erittäin monipuolisesti ja useiden myyjien toimesta. Juusto, kala, liha, leipä ja vihannekset ovat hyvin edustettuina niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin tuotteilla. Ruokapuolta täydentämässä ovat vaatteita myyvät kaupat, lahjatavaroiden ja kukkien myyjät, sekä käsitöiden maailmaan perehtyneet kauppiaat. Tammikuussa 2018 alkanut peruskorjaus aiheuttaa sen, että koko kauppahallin väki on toistaiseksi siirtynyt Hakaniemen torille rakennettuun väistötilaan. Vanhaa kauppahallin henkeä ei siis tällä hetkellä tarjolla ole, mutta sitä korvaamassa ovat ensiluokkaiset tuotteet ja hyvä palvelu.

Kauppahallit matkailuvalttina

Kaikki kolme Helsingin kauppahallia ovat upeita, 1900-luvun molemmin puolin suunniteltuja loistokkaan arkkitehtuurin kauniita ilmentymiä, jotka viehättävät kerrasta toiseen niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Rakennukset kertovat tarinaa rakennusvaiheessa eletystä aikakaudesta ja vievät jokaisen halleissa vierailevan aikamatkalle menneisyyteen. Matkailuvalttina kauppahallit ovat erinomaisia paikkoja tutkailla suomalaista elämänmenoa ja maistella herkkuja niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta. Paikallisille kauppahallit tarjoavat asiantuntemusta, sekä laadukkaita, kenties erikoisuuksiinkin luettavia tuotteita, joita ei välttämättä muualta ole edes saatavilla.

Lopuksi

Helsingin kauppahallit, eli Vanha kauppahalli Etelärannassa, Hakaniemen kauppahalli Kalliossa sekä Hietalahden kauppahalli Hietalahdentorilla, tarjoavat asiakkailleen ensiluokkaisia tuotteita, osaavaa palvelua sekä ainutlaatuista tunnelmaa jostakin kaukaa menneisyydestä. Monien vaiheiden, kuten myynnin alamäkien ja jälleen uusien nousukausien jälkeen kauppahallit ovat saavuttaneet tasaisen turvallisen tilan, jossa asiakkaat ovat löytäneet hallien palvelut ja arvostavat näitä korvaamattomia ja historiaa huokuvia kauppapaikkoja. On täysin oma tunnelmansa ostaa tuotteita yksilöllistä palvelua saaden kauppahallin tiskiltä kuin napata tuotteen mukaansa supermarketin kylmäkaapista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *