Musiikkia, huipputason ruokaa, viihdettä lapsille – Helsingin kesä on täynnä kesätapahtumia

Helsinki on Suomen upein kesäkaupunki, jossa tekemistä riittää jokaiselle päivälle aina aamusta iltaan saakka. Taiteen ystävä lähtee museo- ja galleriakierrokselle, ulkoilmaihminen tutustuu keskuspuistoon, kulinaristilla on vaikeuksia valita mihin ravintolaan tänään menisi syömään. Kaupungissa myös järjestetään toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia, ja etenkin kesäisin Helsinki on monenlaisten kulttuuritapahtumien kehto. Tarjontaa on runsaasti esimerkiksi musiikissa, mutta toki myös muilla aloilla. Erilaiset ruokaan tai juomaan keskittyvät tapahtumat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

Jos pidät tapahtumista tai suunnittelet viettäväsi lomaa Helsingissä, tämä artikkeli on sopiva juuri sinulle. Suurin osa tapahtumista järjestetään aivan ydinkeskustan tuntumassa tai vähintään kantakaupungissa – hotellin sänky tai muu majapaikka on siis aina lähellä. Paikasta toiseen pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä eli metrolla, raitiovaunulla tai bussilla, sekä tietenkin kävelemällä. Kulkemista helpottavat myös kaupunkipyörät, joita on mahdollista käyttää pientä korvausta vastaan. Vaikka Helsinki onkin pääkaupunkimme, se on varsin pieni ja etäisyydet lyhyet.

Kesän maukkaat alkupalat ja perinteinen juhannusjuhla

Kesän voi avata herkullisesti Taste of Helsinki -ruokafestivaaleilla. Taste of Helsinki on todellinen gourmet-festivaali, jossa ravintolamaailman mielenkiintoisimmat tekijät tarjoavat toinen toistaan upeampia pikkuannoksia. Vuonna 2018 mukana olevia ravintoloita ovat esimerkiksi palkittu Olo, vanha klassikko Latva, Tukholmasta asti saapuva Esperanto, Kallion kehuttu Wino ja hypetetty uusi hävikitön ravintola Nolla. Annokset maksetaan ennakkoon ostettavalla maksukortilla. Festivaalilta löytyy myös viinipaviljonki sekä ruokaan liittyvää oheisohjelmaa. Taste of Helsinki järjestetään Töölönlahden puistossa 14.–17.6.2018.

Juhannus yllättää joka vuosi – vastahan kesä alkoi, ja nyt jo vietetään keskikesän juhlaa. Jos olet juhannuksen aikoihin Helsingissä, on kaupungissa ehdottomasti yksi tapahtuma, jonka humussa yötöntä yötä kannattaa viettää: Seurasaaren juhannusvalkeat. Seurasaari on museosaari aivan kantakaupungin kupeessa, ja sen juhannusvalkeat nostalginen, jo 1950-luvulla alkunsa saanut kaupunkijuhla. Seurasaaren juhannuksessa pääsee näkemään kokkoja, käsityöläisten työnäytöksiä ja juhannussalon. Tapahtumassa pääsee myös juhannussaunaan, kuuntelemaan musiikkiesityksiä, syömään juhannusruokaa ja tietysti juhannustansseihin. Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.2018 kello 16–01.

Sateenkaaria ja tummaa musiikkia

Heti juhannuksen jälkeen Helsingissä pääsee juhlimaan rakkautta ja elämää sateenkaaren kaikissa väreissä. Moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta liputtava Helsinki Pride on kasvanut pienen piirin tapahtumasta suureksi ja iloiseksi kaupunkijuhlaksi, joka näkyy ympäri Helsinkiä. Viikon aikana Pridessa on yli 80 tapahtumaa. Suurimpia ja näkyvimpiä niistä ovat perinteinen Pride-kulkue ja samana päivänä järjestettävä puistojuhla Kaivopuiston kukkuloilla. Pridessa tunnelma on aina korkealla, ja kaikki ovat tervetulleita ottamaan osaa juhlintaan. Helsinki Pride järjestetään 25.6.–1.7.2018.

Samaan aikaan, kun sateenkaari-ihmiset täyttävät Helsingin, kävelee kaduilla myös mustiin pukeutunutta väkeä: on Tuskan aika. Tuska Open Air Metal Festival on perinteinen, 20 vuotta sitten ensimmäistä kertaa järjestetty metallimusiikkiin painottuva festivaali. Lavalle nousee metallimaailman huippunimiä, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin. Tänä vuonna nähdään muun muassa huippukovat Meshuggah, Dead Cross ja Body Count. Ja kun festivaalialueen portit sulkeutuvat viimeisten artistien jälkeen, kannattaa suunnata Tuskan virallisille jatkoklubeille Virgin Oiliin tai On The Rocksiin. Tuska järjestetään Suvilahdessa 29.6.–1.7.2018.

Aikuisille pienpanimo-oluita, lapsille oma ilmainen tapahtuma

Jos kesäkuussa herkuteltiin Taste of Helsingissä, niin heinäkuussa on aika nauttia hyvistä juomista, toivottavasti vielä auringonpaisteessa. Silloin Rautatientori muuttuu oluen ystävien ehdottomaksi vierailukohteeksi. Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuma kokoaa yhteen joukon huippulaadukkaita pienpanimoita. Tapahtumaa järjestetään kesän mittaan muissakin kaupungeissa, mutta Helsingin festivaali on Suomen suurin pienpanimotapahtuma. SOPP-nimelläkin tunnettu festivaali on oivallinen tilaisuus maistaa aivan uusia oluttuttavuuksia, ja tänä vuonna ovet ovat auki peräti viiden päivän ajan. Suuret Oluet – Pienet Panimot järjestetään 24.–28.7.2018.

Kun aikuiset ovat saaneet oman osansa kesäisen Helsingin tapahtumista, on lasten vuoro olla viihteellä. Lasten festarit elokuun alussa on koko perheelle sopiva ilmaistapahtuma Hesperian puistossa Töölönlahden rannalla. Tänä vuonna sen teemana on kutkuttavasti ‘eläinystävämme’. Paikalla on pikkuväen riemuksi ainakin suosittuja lapsille sopivia yhtyeitä, jättiläismäisen suuri trampoliini sekä erilaisia työpajoja, joissa pienet kädet pääsevät testaamaan taitojaan. Perille tapahtumaan pääsee parhaiten käyttämällä julkisia kulkuneuvoja. Lasten festarit järjestetään lauantaina 4.8.2018 kello 10–16.

Flow on Suomen tyylikkäin musiikkifestivaali

Monelle musiikin ystävälle kesän – tai jopa koko vuoden – kohokohta on Suvilahdessa järjestettävä Flow Festival. Toisaalta Flow ei ole pelkkä musiikkitapahtuma, vaan jo ilmiöksi kasvanut kaupunkikulttuuritapahtuma. Flow’ssa pääosassa ovat paitsi viileät artistit, myös muut kulttuuriesitykset, herkullinen ja harkittu ruoka sekä mielenkiintoisesti pukeutuneet ihmiset. Elokuun pimenevissä illoissa Flow’n tunnelma on suorastaan taianomainen. Tämän vuoden festivaalin odotetuimpia artisteja ovat ainakin Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Lykke Li, Patti Smith ja Charlotte Gainsbourg. Flow järjestetään 10.–12.8.2018.

Perinteiset musiikkiviikot tarjoavat taidetta laajalla skaalalla

Kun kesä alkaa jo taittua yöksi, on vielä yhden tapahtuman aika: massiiviset Helsingin juhlaviikot ovat klassikkotapahtuma, joka vaikuttaa koko kaupungin tunnelmaan. Juhlaviikot on laaja-alainen taidefestivaali, josta löytyy kulttuuria lähes jokaiseen makuun. On teatteria ja kuvataiteita, elokuvia ja klassista maailmanmusiikkia, on poppia ja nykytanssia, ja lapsillekin on tarjolla omat tapahtumat. Töölönlahden rantaan pystytettävä Huvila-teltta on yksi suosituimpien konserttien areena. Koko kansan Taiteiden yö on myös yksi juhlaviikkojen tapahtumista. Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.–2.9.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *