Linnanmäki – hauskanpitoa jo vuodesta 1950

Kesän lähestyessä tuhansien lapsiperheiden ja hauskanpidosta pitävien mielessä siintää ainoastaan yksi kohde: Linnanmäki. Linnanmäki onkin Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin huvipuisto, jolla on vuosittain yli miljoona kävijää. Se sijaitsee aivan Helsingin keskustan tuntumassa ja sinne on hyvät kulkuyhteydet kaikkialta Suomesta sekä Helsingin sisällä. Linnanmäki on sekoitus modernia ja villiä elämyspuistoa, sekä vanhaa ja klassista huvipuistoa, jossa on runsaasti erilaisia laitteita. Vierailijoita viihdyttää laitteiden lisäksi myös Sea Life -meriakvaario sekä Peacock-teatteri.

Yli 40 laitteen lisäksi Linnanmäellä voi nauttia useiden kahviloiden, ravintoloiden ja pelien tarjonnasta. Huvipuiston yksi vanhimmista ja samalla suosituimmista laitteista on puinen vuoristorata, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1951 lähtien. Huvipuistossa on myös Estradi-lava, jossa esitetään koko kauden ajan monenlaisia kulttuuri- ja musiikkinäytöksiä. Linnanmäki järjestää kesäkauden aikana useita teemapäiviä, kuten Valokarnevaalit ja Sirkuskarnevaalit. Linnanmäkeä ei omista yksittäinen yritys tai henkilö, vaan Lasten Päivän Säätiö. Säätiön tavoitteena on kehittää ja kerätä varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle.

Historia

Idea huvipuiston perustamiseen lähti 1900-luvun alusta asti järjestetyistä Lasten Päivä -tapahtumista. Päivän tapahtumista saadut voitot käytettiin päiviä järjestäneiden säätiöiden toiminnan rahoittamiseen. Erityisesti toisen maailmansodan jälkeen tapahtumien järjestäminen alkoi tuntua vaikealta ja ratkaisuksi keksittiin huvipuiston rakentaminen saman tavoitteen ympärille. Helsingin kaupungilta vuokrattiin vuonna 1950 vesitorneista kuuluisa Vesilinnanmäen 5,37 hehtaarin kokoinen alue kolmeksi vuodeksi. Vuonna 1956 alue laajeni 7 hehtaarin kokoiseksi. Huvipuisto nousi vain kahdessa kuukaudessa ja virallisia avajaisia vietettiin 27.5.1950.

Huvipuistosta muodostui suurmenestys heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Alussa laitteita oli vain kourallinen, esimerkiksi karuselli, ketjukaruselli, muutama pyörityslaite ja törmäysautorata. Niiden lisäksi vierailijat nauttivat muun muassa pelihalleista, tanssiteltasta, peilisalista sekä suuresta määrästä kahviloita ja kojuja. Toiminnan varmentuessa 1950-luvun puolivälissä Linnanmäki alkoi kehittyä kunnolla ja aluetta kunnostettiin. Uusia laitteita lisättiin valikoimaan säännöllisin väliajoin aina tähän päivään asti. Etenkin 2000-luvulla Linnanmäki on nähnyt massiivisia muutostöitä, joissa vanhoja laitteita on purettu ja aluetta mullistettu uuden tieltä.

Lasten Päivän Säätiö

Lasten Päivän Säätiö on perustettu virallisesti vuonna 1957, mutta säätiö on toiminut epävirallisesti jo 1900-luvun alusta lähtien Lasten Päivä -tapahtuman perustajana. Säätiön tarkoitus silloin, ja edelleen tänä päivänä, on kerätä varoja lastensuojelutyöhön. Tapahtumissa järjestettiin monipuolista ja hauskaa ohjelmaa perheiden pienemmille. Päivien vakiinnuttua syntyi tarve huvipuistolle ja säätiö perusti Linnanmäen huvipuiston Helsingin kaupungilta vuokraamalleen tontille. Linnanmäen toiminnan lähtiessä kunnolla käyntiin Lasten Päivän Säätiö rekisteröitiin viralliseksi säätiöksi, ja se on säätiönä hoitanut Linnanmäen asioita aina nykypäivään asti.

Säätiön takana toimivat kuusi lastensuojelutyötä tekevää järjestöä: Parasta lapsille ry, Lastensuojelun keskusliitto ry, Barnavårdsförening i Finland, Mannerheimin lastensuojeluliitto ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry ja Pelastakaa lapset ry. Vuonna 2017 Linnanmäen toiminnalla saatiin kerättyä 4,5 miljoonaa euroa suomalaiseen lastensuojelutyöhön, ja tavoite on päästä samaan myös seuraavana kautena. Lasten Päivien henki herätettiin henkiin uudestaan Linnanmäen 60-vuotisjuhlissa vuonna 2010. Viime vuosina puistossa on lisäksi järjestetty Iloisen Hyväntekijän Päivä, jolloin kävijät voivat tutustua järjestöjen toimintaan.

Laitteet

Linnanmäen huvipuistossa asiakkaiden käytössä on 43 hupilaitetta, joista 10 on käytettävissä maksutta. Puiston vanhin laite on karuselli, joka on valmistettu jo vuonna 1896. Suosituin, ja puistoa varten rakennettu laite, on vuonna 1951 tehty puinen vuoristorata. Kävijöiden toiseksi suosituin laite on hupitalo Vekkula. Se kuitenkin jouduttiin purkamaan vuonna 2017. Muita suosittuja laitteita ovat vanhaan vesitorniin rakennettu Linnunrata, maailmanpyörä nimeltään Rinkeli, autorata ja vesirata Hurjakuru. Hurjin vuoristorata on 52 metriin kohoava ja 105 kilometrin tuntivauhdilla kyyditsevä Ukko.

Linnanmäellä oli alkuvuosina toiminnassa suosittu Vedenneidot. Siinä merenneidoiksi pukeutuneet naiset makasivat vesialtaan yläpuolella olevalla tasanteella. Kävijöiden oli tarkoitus maksua vastaan osua pallolla verkkojen etupuolella tolpassa olevaan nappiin, jolloin vedenneidot tippuivat altaaseen. Tasa-arvon nimissä 1970-luvulla pudotettavina oli myös miehiä, mutta Naisasialiitto Unioni piti tästä huolimatta toimintaa naisten arvoa alentavana. Unioni lähetti kirjelmän puiston johdolle, jonka johdosta Vedenneidot suljettiin vuonna 1978. Osa vanhoista huvipuistolaitteista on myös romutettu tai myyty muualle. Vuonna 2019 laitevalikoimaan on liittymässä vauhdikas vuoristoratalaite Taiga.

Sealife-merimaailma

Linnanmäen yhteydessä toimiva Sea Life-merimaailma aloitti toimintansa vuonna 2002. Se on osa kansainvälistä Sea Life-ketjua, joka on maailman suurin yleisöakvaarioketju. Sea Life sisältää yli 50 akvaariota, joista suurin on 250 000-litrainen valtameriallas. Valtamerialtaan alla kulkee kymmenmetrinen lasitunneli. Uutuutena on vuonna 2017 avattu Elämysallasalue. Merimaailman tarkoitus on esitellä monipuolisesti maailman merten eläimiä, tarjota vierailijoille elämyksiä sekä tietoutta merten suojelusta. Sea Life järjestää pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, joilla on yleensä oma teemansa.

Peacock-teatteri

Linnanmäen alueella on myös vuonna 1956 rakennettu Peacock-teatteri. Vuosien 1950–56 välisenä aikana Linnanmäellä toimi Circusteltta, jonka nimi muutettiin Peacockiksi. Tämän teatterin esitykset jatkuivat uudessa rakennuksessa. Ensiaikoina esitetyt varietee-näytökset olivat erityisen suosittuja 60-luvulla, jolloin katsojaluvut nousivat jopa 100 000 henkilöön vuodessa. Niiden suosion laskiessa esitykset lopetettiin ja tilalle tuli teatteriryhmä Uusi Iloinen Teatteri. Ryhmä on järjestänyt esityksiä Peacockissa vuosien 1979–2009 aikana ja uudestaan vuodesta 2015 eteenpäin. Nykyään Uuden Iloisen Teatterin kanssa Peacockin näyttämön jakaa Suomen Komediateatteri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *