Helsingin museot

Helsinki on loputtoman laajan museotarjonnan kaupunki. Paitsi kaupungin omat museot, myös monien eri tahojen ylläpitämät museot tuottavat kulttuurielämyksiä mitä moninaisimmista aihepiireistä. Museoissa käyminen antaa paljon, sillä opettavaisen luonteensa lisäksi museot tuottavat ravintoa mielelle. Museo on paikka, jossa historia, nykyisyys ja tulevaisuus kohtaavat eri teemojen mukaisista näkökulmista tarkasteltuina. Olipa kiinnostuksen kohteesi taide, historia, luonto, tekniikka, design tai mikä tahansa elämiseen liittyvä aihepiiri, on Helsingin museoilla varmasti tarjolla jotain juuri sinulle sopivaa.

Perinteisiä taidemuseoita Helsingistä löytyy lukuisia, ja niitä täydentävät erilaiset yksityisten ja säätiöiden perustamat taidetta esittelevät tilat. Vaihtoehtoja taiteen tutkailuun ovat muun muassa Ateneumin taidemuseo, Didrichsenin taidemuseo, Helsingin taidemuseo, Helsingin taidehalli, Kiasma, Reitzin säätiön kokoelmat, Sinebrychoffin taidemuseo, Taidekoti Kirpilä sekä Villa Gyllenberg. Listan tunnetuimmat kohteet Ateneum ja Kiasma edustavat taidemuseoiden ääripäitä sikäli, että Ateneumin edustaessa perinteistä maalaustaidetta historiallisesti merkittävien teostensa turvin, on Kiasma nykytaiteen suunnannäyttäjä ja monipuolisesti kulttuuria esittelevä taho.

Helsingin historiaa monelta kantilta

Helsingin kaupungin historiaa esittelee Helsingin kaupunginmuseo, jonka keskiössä on vain ja ainoastaan Helsinki. Kaupunginmuseolla on myös Ratikkamuseo, Ruiskumestarin talo sekä Työväenasuntomuseo, joissa kaikissa Helsinki näyttelee suurta osaa. Arkkitehtuurimuseo puolestaan kertoo tarinoita rakennusten historiasta. Suomenlinnan perustajan Augustin Ehrensvärdin koti 1700-luvulta on esillä Ehrensvärd-museossa. Helsingin yliopiston historia tulee tutuksi Yliopistomuseossa, joka kertoo yliopiston tarinaa 1640-luvulta näihin päiviin asti. Reitzin säätiön kokoelma esittelee Helsingin merkittävimpiin rakentajiin kuuluneen Lauri Reitzin kattavan taide- ja antiikkikokoelman.

Seurasaaren ulkomuseossa kuvataan elämänmenoa menneiltä vuosisadoilta. Viaporin linnoituksen vaiheita puolestaan esittelee Suomenlinna-museo, jossa pääsee tutustumaan 1700-luvun elämäntyyliin niin työväen kuin seurapiirienkin näkökulmasta. Luovuuden lähdettä voi etsiä Alvar Aallon kotitalosta, joka on museokäytössä Munkkiniemessä. Helsingin Diakonissalaitoksen toimintaan puolestaan voi tutustua sen omassa museossa Diamuksessa. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen historia on esillä Palomuseossa ja väestönsuojeluhistoriaa esitellään Helsingin Väestönsuojelumuseossa. Menneen ajan helsinkiläisten elämään voi tutustua niin Herttoniemen kartanon museossa, Vallilan siirtolapuutarhamuseossa kuin Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseossakin.

Maanlaajuista kulttuurihistoriaa

Kansallismuseo on ehdottoman tärkeä käyntikohde jokaiselle, joka on kiinnostunut Suomen esihistoriallisesta ajasta ja maan kehityksestä tähän päivään asti. Suomalainen muotoilu on esillä kansainvälisesti arvostetussa Designmuseossa. Suomalaisen designin kärkinimet Arabia ja Iittala loistavat puolestaan Designmuseo Arabian näyttelyssä, joka esittelee tuotantoa 1870-luvulta alkaen. Suomalaista majoitus- ja ravitsemisalaa on tarjolla Hotelli- ja ravintolamuseossa. Suomen puolustusvoimien historiaan voi tutustua monipuolisesti niin Sotamuseo Maneesissa kuin Sukellusvene Vesikossakin, joka on entisöity suomalainen sukellusvene 1930–1940-luvuilta.

Rahan ja pankkien historiaan tutustumiseen on Helsingissä useita vaihtoehtoja. Suomen Pankin rahamuseo esittelee rahan ja rahajärjestelmien kehitystä, Nordean pankkimuseo kyseisen pankin historiaa ja Osuuspankkimuseo puolestaan nimensä mukaisesti osuuspankkitoiminnan kehityskulkua. Valokuvauksen historiaan voi tutustua Suomen valokuvataiteen museossa ja elokuva-alaan Elävän kuvan museossa. Lasten maailmaan pääsee tutustumaan Lastentarhamuseossa ja leluihin 1800-luvun alusta alkaen puolestaan tutustuttaa Suomenlinnan Lelumuseo. Suomen sodanjälkeinen tunnelma korostuu Tamminiemessä, jossa pääsee tutustumaan Rytin, Mannerheimin sekä Kekkosen presidenttikausien aikaan.

LUOMUS, Luonnontieteellinen keskusmuseo

LUOMUS, eli Luonnontieteellinen keskusmuseo on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka tutkii ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia. Yleisölle kenties tutuin käyntikohde LUOMUKSEN tarjonnasta on Luonnontieteellinen museo, mutta tarjolla on myös kaksi kasvitieteellistä puutarhaa Kaisaniemessä ja Kumpulassa. Kasvitieteelliset puutarhat ovat upeita paratiiseja jokaiselle luonnonystävälle, sillä tarjolla on Kaisaniemessä kasvien tuottamaa tunnelmaa ympäri maailmaan, ja Kumpulasta löytyy kulttuurikasvikokoelma ja maantieteellinen kokoelma. Kulttuurikasvikokoelma sisältää rohdoskasvimaan, kartanopuutarhan sekä hyötykasvimaan. Maantieteellisessä kokoelmassa kasvit on järjestetty lajien alkuperäalueitten mukaan.

Luonnontieteellinen museo on Suomen suosituimpia museoita, eikä mikään ihme, sillä nähtävää on todella paljon. Luonnontieteellisessä museossa on viisi pysyvää näyttelyä, jotka ovat Suomen luonto, Maailman luonto, Elämän historia, Luut kertovat sekä Muutosta ilmassa. Lisäksi itse museorakennuksen historiasta kertova Kirahveja kimnaasissa -näyttely uppoutuu kaikkien viiden näyttelyn sekaan. Luonnontieteellisen museon antia ovat siis syvä perehtyneisyys suomalaiseen luontoon, jota näyttelyssä käsitellään monipuolisesti. Samoin muun maailman moninainen luonto, evoluution alkulähteet sekä ilmastonmuutos tulevat kaikki perinpohjaisesti tutuiksi.

Ilmaiseksi museoon

Vaikka suurimpaan osaan Helsingin museoista pääsymaksut ovat varsin nimellisiä siihen nähden, kuinka paljon ne kävijöilleen antavat, on tarjolla myös monia täysin ilmaisia vaihtoehtoja. Lisäksi useimmissa muuten pääsymaksullisissa museoissa on vähintään kerran kuukaudessa päivä tai tietty ajankohta, jolloin sisään pääsee ilmaiseksi. Kyseiset ajankohdat kävijän kannattaa tarkistaa museoiden omilta verkkosivuilta. Yksi merkittävimmistä ilmaisista käyntikohteista on Helsingin kaupunginmuseo, minne on aina ilmainen sisäänpääsy. Luonnontieteelliseen museoon ja Kiasmaan pääsee jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina ilmaiseksi, tosin Luonnontieteelliseen rajattuna kellonaikana.

Museokaupunki Helsinki

Helsinki todellakin hemmottelee kulttuurinnälkäisiä ihmisiä monipuolisella ja todella mielenkiintoisella museotarjonnallaan. Museoiden sisältö kattaa kaiken kulttuurihistoriasta moderniin teknologiaan, ja erilaiset teemat ovat käsiteltyinä laaja-alaisesti. Museot antavat paitsi tietoa, ne myös elämyksenä saavat kävijänsä hahmottamaan omaa osaansa maailmassa. Ilman menneisyyden tuntemista ei nimittäin mitenkään pysty ymmärtämään tätä hetkeä, joten myös sen vuoksi museot tekevät erittäin tärkeää ja arvokasta työtä. Helsingin kuutisenkymmentä museota odottavat juuri sinua vieraakseen, kenties opettaakseen sinulle jotain myös itsestäsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *