Helsingin uimarannat ovat turvallisia ja kerrassaan upeita

Helsinki ei ehkä heti tule mieleen upeista pitkistä hiekkarannoistaan tai ylipäätään kuumista, loppumattomista kesäpäivistä. Kun suomalainen turisti haluaa suunnata rantaloman viettoon, on kohteena yleensä Etelä-Eurooppa tai kaukokohteet Aasiassa tai muualla kauempana. Ei kuitenkaan kannata aliarvioida kotimaan rantoja, joita etenkin Helsingin seudulla löytyy yli 30 kappaletta. Hiekasta, aurinkovarjoista, rantaurheilusta ja ennen kaikkea tietenkin lämmöstä voi siis nauttia myös kotimaan kamaralla. Lue oheisesta arvostelusta lisätietoa pääkaupungin parhaista auringonpalvontapaikoista ja lähde rohkeasti kokeilemaan uusia biitsejä!

Helsingistä löytyy rantoja hyvin moneen makuun, ja niitä on tarjolla niin Helsinginniemellä kuin stadin edustalla sijaitsevissa saarissakin. Rannoille voi siis suunnata niin bussilla, kävellen, pyöräillen kuin lautallakin – samalla merituulesta nauttien. Merilokit ja aaltojen liplatus, sekä torilta ostetut savustettu kala ja mansikat retkieväinä luovat pohjan unohtumattomalle elämykselle. Kaiken lisäksi Helsinki pitää erinomaista huolta rannoistaan. Stadia muun muassa valvoo hiekkarantoja uimakaudella (15.6. – 31.8.) ja ottaa biitsiltä vesinäytteitä veden puhtauden varmistamiseksi.

Hietaranta eli Hietsu ja Seurasaari eli Seuris

Kun ajattelee Helsingin uimarantoja, tulee ensimmäisenä mieleen vääjäämättä Hietaranta eli Hietsu aivan keskustan tuntumassa. Hietarannan uimarannalle pääsee nopeinten keskustasta esimerkiksi bussilla numero 24, joka vie suoraan kullankeltaisille hiekoille. Hietsu on ilman kilpailua pääkaupungin tunnetuin ja parhaiten varusteltu uimaranta. Täältä löydät niin tyylikkäät pukuhuoneet, suihkut, kuntosalivälineet, koripallokentän kuin rantapallo-alueenkin. Ja tietenkin itse ranta on aina priimakunnossa. Kun nälkä iskee, voit suunnata Bistro Badenbaden:iin, tai nauttia oman piknik-korisi herkuista rennosti rannalla lekotellen.

Jos jatkat Hietarannasta eteenpäin kohti läntistä Helsinkiä, vaikka samalla bussilla numero 24, pääset kokemaan luonnonrauhaa ja upeaa rantaelämää Seurasaaressa. Miellyttävä ranta aukeaa lounaaseen, ja siksi siellä riittää lämpöä koko iltapäivän. Lisäksi Seurasaaren ulkoilupuisto on täynnä muinaista suomalaista historiaa: vieraile vaikka torpparin tuvassa tai vanhan Suomen kirkoissa. Saaren edustalla on myös Urho Kekkosen museo, ja saaressa pääset juoksemaan samoja portaita missä itse Urkkikin hoiti kuntoaan. Seurasaareen voi saapua helposti siltaa pitkin, joten lauttaa ei tarvita.

Rantoja itäisessä Helsingissä

Helsingin rantaviiva jatkuu pitkälle itäiseen pääkaupunkiseutuun asti, joten kannatta hyödyntää metron varrelta löytyvät rantahelmet. Suosittelemme lämpimästi käymään esimerkiksi Tuorinniemessä, mikä löytyy heti Herttoniemestä etelään, ja sisältää monelta ohimenneen rantaparatiisin. Kuvissa voit jo nähdä pitkät viivat puhdasta hiekkaa, mutta parhaimmillaan tämä ranta on itse koettuna. Uimaranta sopii muun muassa erinomaisesti pienille uijille, koska rantapenkka syvenee tasaisesti. Myös Tuorinniemen pirteä design moderneine suihkuineen ja laitureineen kutsuu tutustumaan tähän Helsingin piilotettuun rantahelmeen.

Mitäpä olisi Itä-Helsinki ilman Mustikkamaata, joka ei suurempia esittelyjä kaipaa. Se tunnetaan niin kesäteatteristaan kuin tietenkin lasten – ja muidenkin – rakastamasta Korkeasaaren eläintarhasta, minne monesti marssitaan Mustikkamaan kautta. Mustikkamaa pitää sisällään myös henkeäsalpaavan upean rannan. Tämä pitkä ja kauniit maisemat yli pääkaupungin lahden tarjoava ranta löytyy heti Kulosaaren kupeesta. Jo itse kävely läpi Kulosaaren saa olon tuntumaan siltä, kuin olisi pienellä lomalla Suomesta. Mustikkamaalle pääsee tarvittaessa myös Isoisänsillan kautta.

Uskalla syvemmälle Itä-Helsinkiin: Marjaniemi ja Aurinkolahti

Heti Itäkeskuksen ja Roihuvuoren kupeesta löytyy arvostettu kaupunginosa ja samanniminen uimaranta Marjaniemi. Paikka henkii välimeren tunnelmaa ja saa sinut varmasti palaamaan biitsille toisenkin kerran. Marjaniemeen saapuessa tunnelma on heti idyllisen kodikas, mutta samalla ranta on melko pitkä ja se jakaantuukin kahteen osaan. Niin sanotulla kakkosrannalla pääset nauttimaan intiimimmästä tunnelmasta ja kiireisinä kesäpäivinä tällä hiekka-alueella voi olla ihmisiä kuin sardiinipurkissa. Marjaniemen rantakallioille on myös helppo siirtää vilttinsä ja lukea suosikkikirjaansa auringon paisteen alla.

Jos etsit long beachia ja mielit päästä Miamin rantatunnelmiin suomalaisilla mausteilla, suuntaa Vuosaaren Aurinkolahteen. Tästä paikasta on muodostunut yksi Helsingin suosituimmista kaupunginosista, eikä vähiten sen kerrassaan upean uimarannan ansiosta. Ranta on puolenkilometrin mittainen ja sitä reunustaa asfaltilla peitetty rantabulevardi, joka täyttyy kävelijöiden ohella rullaluistelijoista ja pyöräilijöistä. Rantaelämästä voi siirtyä myös Aurinkolahden ja Vuosaaren lukuisiin ravintoloihin. Aurinkolahti on lisäksi hyvä uimaranta, koska Kallahden niemi ja saaret suojaavat sitä, eivätkä aallot ylly näin koskaan liian suuriksi.

Saariseikkailujen helmi: Pihlajasaari

Pihlajasaareen pääsee nopeasti lautalla Kaivopuiston rannasta, Cafe Caruselin edustalta. Jo itse merimatka on kokemus: näet Helsingin ja sen kauneuden ihan eri vinkkelistä. Pihlajasaari itsessään sisältää kolme hiekkarantaa ja jotkut haluavat myös virittää vilttinsä kallioille ja hyppiä sieltä uimaan meren aaltoihin. Olet sitten hiekkarannalla tai kallioilla, pääset nauttimaan Tallinnan laivojen katselusta. Ja vaatteet voit käydä vaihtamassa Pihlajasaaren legendaksi muodostuneissa värikkäissä pukukopeissa. Älä myös missaa Pihlajasaaren uunituoreita munkkeja, vaan käy ostamassa näitä saaren kahvilasta rantaevääksi.

Suomenlinna: Uimista historiallisissa maisemissa

Mikäli haluat kokea rantaelämää historiallisessa ympäristössä, on Helsingin edustalla lyhyen lauttamatkan päässä täydellinen kohde: Suomenlinna. Lauttoja lähtee Helsingin Kauppatorilta tasasin väliajoin, ja pienen merimatkan kuluttua olet linnojen ja historiallisten aarteiden keskellä. Suomenlinnan tunnetuin ranta-alue avautuu korkeiden kallioiden keskeltä, ja sinne pääsee parhaiten rannalle laskeutuvia portaita pitkin. Rantaa ei voi ohittaa, koska se tulee eittämättä vastaan Suomenlinnan pääkatua pitkin tepastellessa. Illallista voi nauttia linnamaisissa, merellisissä ravintoloissa, huippunäkymistä nauttien. Suomenlinna on kaikkinensa Helsingin ykköskohde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *